This Addition Goes to 11

If you follow the 9.SQUARE blog, you know by now that our process is iterative.  We start with an intimate understanding of the needs for a design, the problems that are attempting to be solved, and the vision for the outcome.  Then we make a series of attempts to solve the problem, refining along the way with intentional feedback loops from the client.  Sometimes we don't have the luxury of working from inception to completion as much of this work has already been completed.  But when we do, we feel that it results in a more intentional and contextual result.

I call architecture frozen music
— Johann Wolfgang von Goethe

In the case of Pure Rock Studios, we were fortunate to start at the beginning with the client (an all around rad dude, by the way) understanding the current use of the facility and the future expansion needs.  As with most of our projects, the budget and scope have to be finely tuned to not overbuild or over promise.   So we identified the organizational program in terms of square footage before putting pen to paper.

Next we fleshed out multiple design concepts in order to test different solutions, identify underlying concerns, and create various architectural treatments.  This design process is very messy, and is rarely linear.  And Pure Rock Studios was no different.  To create the pavilion attached to the existing structure we had a host of complex issues to resolve.

  • We could not build right next to the structure because that would add structural snow load to the existing roof.
  • We had to create a solution that kept the existing facility in operation (no down time) during construction.
  • We had to improve sound privacy for existing lesson rooms and future lesson rooms.
  • We had to consider site access, equipment loading, and zoning setbacks.

But with faith in the design process, and trust from the client, we rolled up our sleeves and got to work.  

Along the way we used a 3D model to help describe the mass of the pavilion as it relates to the existing building.  That model too evolved with each iteration and got more detailed with fenestration patterns and materiality.

Finally we found some precedent imagery that helped illustrate the visual cues and character that the client wanted to create.  

Pure Rock Studios is a booming small business in Rochester.  And their plans for expansion are a direct result of their success.  We have found immense joy so far in creating a design that suits their expansion plans.  And we look forward to creating beautiful (frozen) music together.